expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Doprava ZDARMA 

při nákupu od 2 250 Kč

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Jak správně táhnout auto lanem?


Tahat zkažené auto lanem se může zdát jednoduché, ale není tomu úplně tak a je třeba dodržovat několik pravidel. V tomto článku se tak podíváme na to, jak správně táhnout autem lanem a na co nezapomenout. Nejblíže tak budete připraveni!



Postup při tažení auta lanem

1.     Použijte vhodné odtahové auto. Každý ví, že některá auta jsou k tahání lepší než ostatní. Například Range Rover bude vždy lepší volbou než Volkswagen UP! Zpravidla se proto pokuste najít odtahové auto, které je těžší než tažené. Pokud si nevíte rady, příručka vašeho auta vám poskytne představu o maximální možné hmotnosti taženého auta.

2.     Našroubujte tažné oko. Každé auto by mělo mít běžně tažné oko vpředu i vzadu. Starší auta ho mají viditelná, u novějších je třeba jej našroubovat – najdete ho mezi povinnou výbavou v kufru. Odstraňte záslepku v nárazníku a oko našroubujte. Pozor, zpravidla je na něm opačný závit! Po odvlečení auta jej nezapomeňte odšroubovat.

3.     Provlečte tažné lano přes tažná oka. Vezměte tažné lano, provlečte ho tažným okem a aretujte kolíkem, totéž udělejte u druhého auta. Některá lana bývají vybavena karabinou, není nic jednoduššího, než jej zaháknout za oko. Nastavte lano tak, aby rozestup mezi vozidly splňoval předepsaných 2,5 až 6,0 metrů.

4.     Označte vozidlo. Pro tažné vozidlo platí standardní povinnost svítit. Tažené vozidlo musí být viditelně označeno výstražným trojúhelníkem, ideálně jej vložte za zadní okno nebo připevněte na zadní čelo korby. V žádném případě nezapínejte výstražná světla, znemožníte tak signalizaci směrovkami! Ostatní účastníci provozu by v takovém případě nevěděli, kterým směrem odbočujete.

5.    Odbrzděte vozidlo. Vlečené vozidlo odbrzděte, tedy uvolněte ruční brzdu a vyřaďte rychlost do neutrálu. U automatické převodovky zapněte zapalování a zařaďte neutrál.

6.     Před jízdou by si mezi sebou měli řidiči dohodnout způsob dorozumívání a signály. Nejvhodnější je k tomuto účelu použít světla a dorozumívat se blikáním, případně použít vysílačky.

Dodržujte platnou legislativu

Slovenská legislativa se jasně vyjadřuje k tomu, co vše je třeba dodržet při tažení auta lanem. Pojďme se na to podívat, abyste na nic nezapomněli:

·      Při vlečení motorového vozidla můžete jet maximálně 60 kilometrů za hodinu. Navíc Vlečení po dálnici je zakázáno, s výjimkou nutného odstranění vozidla z dálnice po nejbližší exit, neboli výjezd.

·     Táhnout vozidlo je možné pouze v tom případě, má-li funkční řízení a brzdy, přičemž toto se vztahuje i na táhnoucí vozidlo

·      Oba řidiči jsou povinni dohodnout si způsob, kterým se budou dorozumívat. Nejčastěji to bývá pomocí blikání světel.

·    Při poruše osvětlení musí být na taženém autě za snížené viditelnosti rozsvícena světla na straně ke středu vozovky - vpředu bílým neoslňujícím světlem a vzadu minimálně jedním červeným světlem. Tato světla musí být velmi dobře viditelná a zároveň nemohou být umístěna dále než 400 mm od bočního obrysu.

·     Je zakázáno tahání více aut nebo tahání auta s přívěsem a za autem s přívěsem nemůžete táhnout jiné auto. Je však možné táhnout motorové vozidlo s návěsem. Motorové vozidlo tažené pomocí zvláštního zařízení, autobus a trolejbus se smějí táhnout pouze bez přepravovaných osob; nákladní automobil se smí táhnout jen bez osob přepravovaných v jeho ložném prostoru. Motocykl bez postranního vozíku se nesmí táhnout ani použít jako tažené vozidlo.

·      Pokud použijete k tahání lano, tak vzdálenost mezi vozidly nemůže být menší než 2,5 metru; použije-li se tyč, nesmí být menší než 1 metr. Zároveň platí, že spojnice musí být zřetelně označena. Na laně je to červeněnou praporkem o rozměrech minimálně 20x20 centimetrů, u tyče je to červenými a bílými pruhy o šířce 7,5 centimetru.

Ty nejsilnější a nejlepší lana najdete jedině u nás

Heuréka, zákazníci jsou s námi spokojeni

Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Doprava ZDARMA  při nákupu od 2 250 Kč
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku